Eigenschappen van de Europese optiestijl
Anders dan bij opties Amerikaanse stijl het geval is, kunnen opties Europese stijl tijdens de looptijd niet uitgeoefend worden. Dit kan alleen op de expiratiedatum, de dag dat de looptijd van de optie afloopt.
Europese opties mogen, net als Amerikaanse opties, wel tussentijds verhandeld worden. Dat betekent dat je niet hoeft te wachten tot de expiratiedatum. Wanneer je winst wilt nemen (of je verlies wilt beperken) kun je de optie zelf gewoon kopen (als je verkocht had) en verkopen (als je gekocht had).
Europese opties kenmerken zich door settlement in cash, waar opties Amerikaanse stijl fysiek afgewikkeld worden.
De ‘Europese’ en ‘Amerikaanse’ betiteling in de optie zegt dus alleen maar iets over de stijl van de optie, de soort optie, en heeft geen betrekking op Amerika of Europa als geografisch gebied.
Door de bank genomen zijn aandelenopties, Amerikaanse opties en bijvoorbeeld indexopties, Europese opties. Dit geldt zowel op de Amerikaanse als de Europese markt. Aandelenopties kunnen dus tussentijds uitgeoefend worden, indexopties kunnen tussentijds wel verhandeld worden, maar niet tussentijds uitgeoefend. Aandelenopties worden dus fysiek afgewikkeld en indexopties worden op expiratie cash gesetteld.
Naast Amerikaanse opties en opties Europese stijl zijn er nog opties met gemengde stijlen, de zogenaamde Bermudan en Canarian opties, die alleen op vastgestelde intervallen in de looptijd mogen worden uitgeoefend.
Met bovenstaande kennis kunnen we opties nu beter en exacter beschrijven.
Opties duidelijker omschreven
Je kunt een optie kopen of verkopen (vaak schrijven genoemd). Om verwarring te voorkomen met koop en verkoop (van optie of onderliggende waarde) wordt de verkoper van de optie in onderstaande de schrijver genoemd.
- Call optie Amerikaanse stijl: geeft de koper het recht (de schrijver de plicht) om gedurende een vastgestelde looptijd tot expiratie, een afgesproken hoeveelheid onderliggende waarde te kopen (de schrijver verkopen), op een vooraf bepaalde prijs.
- Call optie Europese stijl: geeft de koper het recht (de schrijver de plicht) om ná de vastgestelde looptijd, dus òp de expiratiedatum, een afgesproken hoeveelheid onderliggende waarde te kopen (de schrijver verkopen), op een vooraf bepaalde prijs.
- Put optie Amerikaanse stijl: geeft de koper het recht (de schrijver de plicht) om gedurende een vastgestelde looptijd tot expiratie, een afgesproken hoeveelheid onderliggende waarde te verkopen (de schrijver kopen), op een vooraf bepaalde prijs.
- Put optie Europese stijl: geeft de koper het recht (de schrijver de plicht) om ná de vastgestelde looptijd, dus òp de expiratiedatum, een afgesproken hoeveelheid onderliggende waarde te verkopen (de schrijver kopen), op een vooraf bepaalde prijs.
Prijsmodel van Europese opties
Om de juiste waarde van een optie te berekenen worden verschillende modellen gebruikt. Voor opties Europese stijl wordt bijna altijd het Black-Scholes model gebruikt. Voor de Amerikaanse opties worden binomiale modellen gebruikt. Zonder al te wiskundig te willen worden, houdt een binomiaal model rekening met de mogelijkheid tot, en kans op, het uitoefenen van de optie vóór expiratie. Dat laatste is het geval bij Amerikaanse opties, zoals hierboven uiteen is gezet.
Het Black-Scholes model houdt geen rekening met uitoefening vóór expiratie. Dat hoeft ook niet, aangezien bij Europese opties geen vervroegde uitoefening plaats kan vinden. De formule ontleent haar naam aan twee wetenschappers, te weten, Fisher Black en Myron Scholes die dit model hebben ontwikkeld om optieprijzen te berekenen.
De formule van Black-Scholes is te ingewikkeld om hier te bespreken, maar de parameters in de gecompliceerde formule zijn wel van belang voor een beter begrip van het beleggen in opties.
De variabelen in de formule zijn: de rente, de koers van de onderliggende waarde, de uitoefenprijs, de (resterende) looptijd van de optie en de volatiliteit (koersbeweeglijkheid van de onderliggende waarde). Vooral de laatste parameter is lastig, het betreft een schatting van de toekomstige beweeglijkheid van de koers, gebaseerd op volatiliteit uit het verleden.
En we weten allemaal: resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor…