Als een (toekomstige) belegger zich op de financiële markt gaat begeven zijn er ontelbare mogelijkheden. Een kleine greep uit wat er zoal in de financiële winkel te koop is:
- Aandelen
- Obligaties (van de overheid of van een bedrijf)
- Beleggingsfondsen
- Valuta’s
- Futures
- Opties
De laatste twee uit het bovenste rijtje zijn derivaten: producten die afgeleid zijn van (de waarde) van een ander beleggingsproduct. Een optie valt dus onder de groep derivaten.
Als je een optie koopt
Met een optie probeer je geld te verdienen zonder de onderliggende waarde meteen te hoeven kopen (of verkopen). Een optie geeft namelijk de koper het recht om tegen een vooraf bepaalde prijs, een onderliggende waarde te kopen (of verkopen). De optie heeft een looptijd, die afloopt op de expiratiedatum (dan expireert de optie dus). De hoeveelheid onderliggende waarde ligt standaard vast in het optiecontract (bij bijvoorbeeld valutaopties is dit vaak een standaard bedrag van $ 100.000 en bij individuele aandelen is de hoeveelheid vaak 100 stukken).
Het recht van de koper van de optie, is tegelijkertijd de plicht van de schrijver (verkoper) van de optie.
Als je een optie koopt moet je wel rekening houden met de stijl (soort) van de optie: een optie heeft een Europese stijl of een Amerikaanse stijl. Europese opties mogen alleen op expiratiedatum worden uitgeoefend, Amerikaanse opties mogen gedurende de hele looptijd uitgeoefend worden. De opties mogen bij beide stijlen wel tussendoor verhandeld worden.
Welke opties zijn er te koop?
De twee basis opties, waar de hele optiehandel op gebaseerd is, zijn de call optie en de put optie.
Een call optie geeft de koper het recht om de onderliggende waarde te kopen, een put optie geeft de koper het recht om de onderliggende waarde te verkopen.
Naast de basis opties zijn er ook optiestructuren te koop; optiestrategieën die zijn opgebouwd uit een combinatie van verschillende opties. Deze zijn vaak heel ingewikkeld en lastig samen te stellen. Vandaar dat deze onder exotische namen in een pakket verkocht worden.
Voor de meer ervaren beleggers zijn er: de Call Spread, Put spread, Straddle, Stangle, Butterfly en Condor (je vindt elders op deze website uitgebreide informatie en uitleg over deze optiestructuren).
Een ander soort optie die de laatste jaren erg populair is geworden is de binaire optie.
Binaire opties
Een binaire optie is een optie met maar twee mogelijke uitkomsten, waarbij de gerelateerde winst- en verlies percentages van te voren bekend zijn. Een One Touch binaire optie werkt als volgt: indien de onderliggende waarde voor de expiratiedatum een vooraf bepaald koersniveau bereikt, wordt er een percentage van de inleg (van de koper) uitbetaald. Wordt dat niveau voor de expiratiedatum niet bereikt, dan is de koper zijn inzet kwijt. Andere binaire opties zijn bijvoorbeeld een No Touch of een Boundary Option (elders op de website vind je meer informatie onder: Binaire Opties)
Waar koop je opties?
Er zijn legio banken en andere bedrijven die handelsplatformen aanbieden waarop je opties kunt handelen. Het is, zonder ervaring, verstandig eerst een demo account te openen om met fictief geld eerst eens ‘proef’ te gaan handelen: naast de hoge rendementen die je met opties kunt behalen zijn er ook hoge risico’s. Door een hefboomwerking is het zo dat een beweging in de koers van de onderliggende waarde, een groot effect heeft op de beweging van de koers van de optie (de optiepremie). Naast kennis, zijn voorzichtigheid en discipline ook belangrijk in de financiële handel.
Veel aanbieders van handelsplatformen bieden je ook de mogelijkheid om allerlei cursussen over opties, de strategieën, de gevaren etc. te leren.
Onder de populaire aanbieders zitten: Plus500, IG Markets, Saxobank, Binck en Lynx. Maar als je op het internet gaat zoeken kom je er veel meer tegen.
De eerste stappen zijn simpel: een account openen, downloaden en inloggen. De vervolgstappen liggen in jouw handen…